piątek, 27 stycznia 2012

Sikorki

Kolejnymi ptakami, które chętnie goszczą w naszych karmnikach zimą są sikorki.Główne gatunki występujące w Polsce to sikorka bogatka, sikorka sosnówka oraz sikorka modra. Wszystkie te ptaki cechuje charakterystyczne upierzenie, w którym zdecydowanie dominuje kolor żółty.

Bliższa charakterystyka ptaków:


Sikorka bogatka - Parus major

  • rozmiar: wielkość wróbla, największa z krajowych sikor; dł. 14 cm,
  • waga: ok. 20 g,
  • ubarwienie: obie płci podobnie ubarwione; charakterystyczny czarny pas na żółtym brzuchu,
  • lęgi: sikorki gnieżdżą się w dziuplach lub budkach lęgowych,
  • ochrona: bardzo pożyteczna, chroniona,
    Pospolity, dość liczny gatunek osiadły (ptaki stare) i przelotny. Zamieszkuje lasy różnych typów, a zwłaszcza ich krzaczaste obrzeża, zarośla śródpolne, parki, sady itp. Mało bojaźliwa, bardzo ruchliwa i ciekawa, zagląda w każdą szczelinę. Lata dobrze, ale niechętni - najczęściej na małe odległości.

    Sikorka sosnówka - Parus ater
    • rozmiar: mniejsza od sikory bogatki; dł. ok. 11 cm,
    • waga: 11-19 g,
    • ubarwienie: na potylicy i karku ma dużą białą plamę; na białej piersi i brzuchu brak czarnego pasa; dwie wąskie białe przepaski na skrzydle,
    • lęgi: podobnie jak u sikorki bogatki,
    • ochrona: pożyteczna, chroniona,
    Niezbyt liczny gatunek osiadły i przelotny. W zimie występuje liczniej, wtedy bowiem dużo sosnówek przylatuje do nas z północy. Zamieszkuje przeważnie lasy iglaste różnych typów oraz mieszane z przerwagą iglastych. Poza okresem lęgowym żyje gromadnie. Bardzo ruchliwa. W zimie często wędruje w towarzystwie mysikrólików.

    Sikorka modra - Parus careuleus
    • rozmiar: mniejsza od  sikory bogatki; dł. 12 cm,
    • waga: ok. 11 g,
    • ubarwienie: najładniwjsza z krajowych sikor; obie płci ubarwione podobne; młode mają oliwkowobrunatnawy wierzch ciała i żółte policzki,
    • lęgi: gnieździ sie przeważnie w dziuplach drzew, różnych szczelinach i skzrynkach lęgowych; samica składa 7 - 12 jaj białych, rdzawo nakrapianych,
    • ochrona: pożyteczna, chroniona,
    Pospolity, dość liczny gatunek osiadły i przelotny. W zimie nieco liczniejszy. Zamieszkuje podobne środowiska jak sikorka bogatka. Częsty ptak w zagajnokach i zalesionych dolinach rzek. Mało bojaźliwa, napastliwa i dość ruchliwa. Żeruje zwylke w strefie gałązek krzewów i koron drzew. W zimie koczuje gromadkami, najczęściej w towarzystwie innych sikor.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Prześlij komentarz